joi, 10 februarie 2011

Sincer fata de sine


Amidi: Cum poti fi sigur de faptul ca esti sincer cu tine insuti? Exista un raport direct intre cunoastere de sine, constienta, sinceritate launtrica?

Eu am impresia despre mine ca traiesc 100 % in sinceritate, ca spun si fac doar ceea ce simt. Este simtirea unitatea de masura pentru sinceritate? Dar daca eu ma mint singura fara sa stiu? Fara sa constientizez? Cum fac diferenta? Cum imi dau seama?

Teo: Da , in general toti avem certitudinea ca macar cu noi insine sintem sinceri.

Daca ne apropiem insa cu ceva mai multa scrupulozitate de subiect, realizam ca sinceritatea cu sine ar trebui sa se demonstreze prin punerea in practica a ceea ce categorisim ca adevar personal. Iar confundarea adevarului personal cu Adevarul e cea mai la indemana dintre greseli, lucru ce ni se demonstreaza cotidian. Aceasta confuzie, spun inteleptii, ar avea cauza in lipsa sinceritatii cu sine. Simpla dar incurcata treaba!

Pentru stadiul in care te afli trebuie sa stii ca este o legatura directa intre gradul de sinceritate si puterea de a deslusi adevarul. Si ca aceasta virtute, ca si celelalte, creste pe masura ce o folosesti .

A simti ca esti sincer ar trebui sa fie rezultatul unei atente cantariri rationale . Pare iarasi un paradox, dar doar pare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu