duminică, 1 mai 2011

Cum acordam sprijin celor dragi?


 
Amidi: Cum indreptam o fiinta draga, fara a o rani?

Teo: Daca "o fiinta draga" inseamna un om la care tii mult, raspunsul scurt e: cu multa rabdare si mare atentie.

In primul rind nu trebuie sa stabilim obiective rigide, ci sa facem efortul unei permanente reevaluari a starii relatiei si a insusirilor situatiei. Tot de la inceput e cazul sa intelegi ca exemplul personal e cel mai puternic argument, si ca trebuie sa astepti ca celalalt, privindu-te, sa i se faca pofta de a intelege si a afla, caci fara setea lui degeaba exista oferta ta. Altfel spus, e nevoie de masura si in a oferi sprijin.

Schimbarea in bine e intotdeauna insotita de durere si cel dornic de schimbare trebuie avertizat de aceasta realitate dar si protejat de prea mult, de peste puterile lui de a suporta sau intelege.

Ce sa mai, trebuie sa te pui in pielea lui, acceptind intimitatea atit cu calitatile lui, cit si cu slabiciunile lui; sa nu ii asezi in fata decit cite un colt din oglinda ce-i reflecta chipul launtric, atit doar cit sa-i dai de lucru, fara sa il sperii.

Sunt si situatii disperate, cind ajutatul trebuie tras brusc din fata unui mare pericol, urmind ca apoi sa lucrezi la constientizarea de catre acesta a traseului urmat. In rest, este necesar sa fii atent ca cel ce te asculta sa si constientizeze drumul pe care il urmeaza, caci doar astfel inaintarea lui este efectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu